Új TN70-es süldő előállító tenyészet

Miheller Beatrix és Mocsári Endre Dr.

Belvárdgyulai Mg. Zrt. magyarsarlósi sertéstelepe a Topigs Norsvin új SPF TN70 előállító telepe. A telepet a PRRS mentesítés során Topigs Norsvin SPF süldőkkel telepítették be és InGene termelési rendszerben működtetik. Az elért eredmények, valamint a telep kiváló állategészségügyi és járványvédelmi mutatói alapján 2019 januárjától a meglévő állomány szükség szerinti felszaporításával a magyarsarlósi telep TN70-es F1 kocasüldő előállító tenyész telepként működik.

Kocasüldők lerakodása
1. ábra. a süldők Csehországból.

A Belvárdgyulai Mg. Zrt. magyarsarlósi telepe 2011. évben PRRS vírussal fertőződött. Az elmúlt esztendőkben elvégezték a telep korszerűsítését, a szociális épület teljes felújítását, a telepi járványvédelem modernizálását.
A telep PRRS mentesítése állománycserével történt. Az újratelepítést 2016. december hónapban végezték a Cseh Köztársaság Rolsi Topigs Norsvin SPF+ (18-féle betegségtől mentes) sertéstelepéről.

A megfelelő mennyiségű és minőségű csecsbimbó a TN70-es sikerének egyik kulcsa
2. ábra. TN70-es koca fialásra várva

Az osztott korcsoportban érkező (12-28 hetes korú) süldők termékenyítése 2017. január 18.-án kezdődött. A 460 süldőből 457-et termékenyítettek. A szülőpár süldők és kocák mesterséges termékenyítéséhez a KANTEL Kft. Éva-majori sertés Mesterséges Termékenyítő Állomásáról származó TN Talent kanok spermáját használták. Az első ellés 2017. május 11.-én volt.A magyarsarlósi telepen a Topigs Norsvin szakemberei segítségével az InGene tenyésztési módszert gyorsan elsajátították, és megfelelő módon alkalmazták.

A genetikai váltás és az InGene termelési módszer előnye már a telep termelésének kezdetétől fogva megmutatkozott az elért eredményekben is.

Átlagosan bennálló koca454
Kocaforgó2,49
Visszabúgóként termékenyített %6
Ellési % első termékenyítésre89
Választás-első termékenyítés közti idő4,1
Élve született malac/alom14,2
Választási kor, életnap28,7
Malackiesés választásigg %12,4
Választott malac almonként12,9
TN70-es előhasi kocasüldők termelési eredményei

2019. év januárjában megkezdődött a telep Topigs Norsvin előírása alapján végzett állategészségügyi monitorozás is. A vizsgálati eredmények igazolták a telep Topigs Norsvin „SPF +” kategóriájában felsorolt 18-féle betegségtől való mentességét. Ugyanebben az időben elvégeztük a telep külső- és belső járványvédelmének auditját is amely a legjobban védett magyarországi telepek közé sorolta a magyarsarlósi telepet.
Az elért eredmények, valamint a telep kiváló állategészségügyi és járványvédelmi mutatói alapján – a Belvárdgyulai Mg. Zrt. és a telep vezetőségével egyetértve – közös megegyezéssel az alábbiak szerint módosítottuk a telepre vonatkozó Topigs Norsvin InGene tenyésztési együttműködési szerződést:

  1. A meglévő állomány szükség szerinti felszaporításával a magyarsarlósi telep a jövőben TN70-es F1 kocasüldő előállító tenyész telepként működik.
  2. A TAAAA vonalú nagyfehér kocaállomány végső létszámát előre láthatólag 2020. év végére lehet elérni.
  3. A jelenlegi termelési adatok szerint a majdan 420 A-vonalú nagyfehér kocával működő tenyész telepen évente előállítható:
    a. 221 A-vonalú, szelektált nagyfehér (G)GPS-S kocasüldő
    b. 2012 szelektált TN70-es F1 kocasüldő.
Újszülött TN70-es malacok
3. ábra. Újszülött TN70-es malacok

2020. év márciusában – a korábbi átmeneti időszakban a fajtaváltásban nélkülözhető, kisszámú TN70-es süldő értékesítése után – megkezdődött egy 900 kocás InGene telep feltöltésével a Topigs Norsvin Közép-Európa Kft. és a Belvárdgyulai Mg. Zrt. rendszeres TN70-es kocasüldő értékesítése.

TN70-es szoptató koca malacaival
4. ábra. Jó étvággyal ebédelünk

A bejegyzés megosztása: