Névjegyünk

A világ leginnovatívabb sertésgenetikai vállalata

A Topigs Norsvin az új technológiák innovatív bevezetése, valamint a költséghatékony termelés előtérbe helyezésével nyerte el hírnevét. A hangsúlyt az innovatív tenyésztésre helyezzük, amely révén minden évben egyre nagyobb genetikai előrehaladást érünk el. Ez jobb eredményeket és új lehetőségeket teremt partnereink számára. Genetikai fejlesztéseink alapja a fenntarthatóság és a hatékonyság. Saját szavainkkal: kiegyensúlyozott tenyésztés és teljes telepi takarmányértékesítési hatékonyság.

A Topigs Norsvin sertéstenyésztő gazdák tulajdonában van. Filozófiájuk az, hogy az osztalékot a genetikai előrehaladás, a gyakorlatban alkalmazott kutatás-fejlesztési eredmények révén kapják meg.  Ennek hasznát ügyfeleink is élvezik.

A Topigs Norsvin a lehető legmagasabb szintű szakmai szolgáltatást és támogatást nyújtja. A hazai és nemzetközi szakértők tanácsokkal látják el és segítik a partnereket. Ennek köszönhetően a termelők teljes mértékben ki tudják használni a Topigs Norsvin genetikában rejlő lehetőségeket.

A hazai jelenlétnek köszönhetően jól ismerjük az egyéni igényeket és körülményeket. Ez teszi a Topigs Norsvint az első számú választássá, ha hosszú távú szakmai és üzleti együttműködésről van szó a sertésgenetika területén. Büszkék vagyunk arra, hogy partnerinkkel közösen keressük az új megoldásokat, és segítünk a vállalkozásuk felvirágoztatásában.

Innovációs mérföldkövek

2018

Delta Canada

Az egyedi takarmányfelvételt rögzítő berendezéssel (IFIR) és CT képalkotó eljárással dolgozó, központi teszt állomásunk megnyitása Kanadában még jobban segíti a genetikai előrehaladást. A Delta Canada kétszer akkora, mint a norvégiai Delta állomás.
2018
2012

Genomikus szelekció

Tenyésztési programunk részévé tettük a genomikus szelekciót, mely során DNS-adatok alapján kiszámítható az állatok közötti genetikai kapcsolat. A genomikus szelekció révén a tenyészérték sokkal pontosabban becsülhető. Ezenfelül olyan új és eddig nehezen mérhető jellemzőkre is tudunk szelektálni ezáltal, mint például a betegségekkel szembeni természetes ellenállóképesség.
2012
2009

Kanszag

A kanszag csökkentésére irányuló szelekció kezdete. Mi voltunk az elsők, akik a DNS-adatok, az emberi szaglás és a zsírszövetek laboratóriumi elemzése révén megtette ezt.
2009
2008

Delta és CT szkennelési technológia

Norvégiában megkezdte működését a központi kan teszt állomás, a Delta. A Delta egyik újítása valamennyi kan CT vizsgálata. A technológia összehasonlíthatatlan pontosságot kínál az féltest minőségi tulajdonságainak fenotipizálására. Ezenfelül új jellemzőkre is lehet szelektálni.
2008
2006

Húsminőség értékelése

A húsminőség értékelésében bevezettük a közeli infravörös spektroszkópiát (NIRS), mely az izomrostok közötti zsírtartalom (IMF) nagyobb pontosságú vizsgálatát teszi lehetővé . Segítségével olyan új jellemzők is mérhetők, mint a zsírminőség és a zsírsav-összetétel.
2006
2001

Malacok egyedi mérlegelése

Minden malacot egyesével megmérünk születéskor és/vagy 21 napos korban. Ennek keretén belül adatokat gyűjtünk a csecsszámról, a dajka kocáról, egyes malacok elhullásának napjáról és okáról. A program révén egyedi és páratlan szelekciós program valósítható meg a malacok születési súlya, életképessége, a kocák anyai tulajdonsága, a tejtermelés és a tőgyminőség alapján.
2001
1994

A kombinált, keresztezett és fajtatiszta szelekciós program (CCPS) indítása

A kombinált, keresztezett és fajtatiszta szelekciós program (CCPS) indítása A keresztezett állatoknak az áruelőállító telepeken elért teljesítmény adatait használják a genetikai nukleuszban lévő fajtatiszta állatok tenyészértékbecslésére. Ennek eredményeként az életerős, ellenálló állatok jobban viselik el a felnevelés, a hízlalás során előforduló ideálisnak nem nevezhető körülményeket.
1994