Románia egyik legnagyobb sertéstenyésztője TN70-essel telepít

Az Interprod Invest Románia egyik legnagyobb sertéstenyésztő gazdasága. Az afrikai sertéspestis miatt kiürült, felújított telepükön a tulajdonos a korábbi jó tapasztalatokra alapozva ismét a Topigs Norsvin TN70-es kocákkal és TN Talent terminál kanokkal indítja újra a termelést.

Az 5.000 kocás telepen a maximális állategészségügyi biztonság melletti folyamatos genetikai előrehaladást biztosító tenyésztési módszert az InGene-t választották.

Először 2016. év végén, és 2017 januárjában telepítettük a részben felújított telepet. Az állatok megérkezéséig a fiaztatók, battériák teljesen, a kocaszállások részben kerültek felújításra, míg a hizlaldák felújítására nem jutott idő, így a hiányzó egységeket a telep működése közben folyamatosan újították fel.

A tulajdonos az előző években elkezdte és be is fejezte a telep 5.000 kocára való bővítését. Ez lehetővé teszi, hogy a telep évi 150.000-160.000 darab 25-30 kg-os, eladható végtermék malacot állítson elő értékesítésre. Az afrikai sertéspestist követően a Topigs Norsvin elvégezte a telep járványvédelmi auditját. A megállapított gyenge pontokat kijavították, így a telep a járványvédelmét javítva készen állt az állatok fogadására.

2019-ben afrikai sertéspestis miatt a telepet leürítették. A nyárvégi tárgyalások elkezdése után 2019 végére sikerült megállapodni a telep újratelepítéséről. A telep betelepítése 5 szakaszban fog megtörténni. A TN70 kocasüldőket a németországi tenyésztelepünkről február elejétől 8-10 hetenkénti turnusokban telepítjük. A G(GP) kocasüldőket csehországi tenyészállat előállító telepünkről 2020 augusztusában fogjuk szállítani. A megállapodás szerint a telepet InGene rendszerben fogják működtetni. Az InGene a Topigs Norsvin saját telepi tenyésztési módszere, mely lehetővé teszi, hogy a sertéstelep betelepítését követően élő állatot egyáltalán ne kelljen a telepre bevinni. A genetikai előrehaladást a mesterséges termékenyítő állomásokon termelő (déd)nagyszülő kanok szaporítóanyagának megvásárlásával és a Topigs Norsvin online tenyésztési támogatásának felhasználásával tudja elérni.

2020. évben összesen 400 (déd)nagyszülő és 3.550 TN70-es szülőpár kocasüldő kerül leszállításra, a németországi és csehországi tenyésztelepekről.

Tenyészkocasüldők rakodása
1. kép: Tenyészkocasüldő rakodás a csehországi tenyésztelepen

Néhány szó a telep felépítéséről:

A telep 1960-as években épült, az akkor korszerűnek tekintett pavilonos elrendezés elvét követve. Mára ez a telepkialakítás a munkaerőkihasználás szempontjából már nem tekinthető megfelelőnek. A tulajdonos a helyi adottságokat figyelembe véve igyekezett a lehető legjobb technológiát beépíteni, amivel a telepen dolgozók optimálisan tudnak termelni. A termékenyítések öt, egyedi állásos teremben történnek. A termékenyítő részek meghosszabbításában találhatóak a kiscsoportos kocaszállások, melyekből három nagyobb terem áll rendelkezésre.

Kiscsoportos kocaszálló kutrica
2. kép: Kiscsoportos kocaszálló kutrica

Fiaztató:

A telepen 18 teremben összesen 1.100 fiaztató kutrica található. A kutricák a legmodernebb fiaztató technológiával vannak felszerelve, így a TN70-es kocák magas szaporulatának köszönhető nagyszámú malacnak bőven van férőhely.

Fiaztató terem
3. kép: Fiaztató terem

A telepen a korábbi jó tapasztalatok alapján ismét a TN Talent kanok mellett döntöttek.

TN70-es koca 14 szopós malacával
4. kép: TN70-es koca 14 malacával

Köszönjük, hogy a Topigs Norsvin genetikát választották! Gratulálunk az eddig elért eredményekhez és sok sikert kívánunk a jövőbeni gazdaságos működtetéshez!

A bejegyzés megosztása: