Világszínvonalon Közép-Európában

A KANTEL a Topigs Norsvin Közép-Európa egyik hazai SPF+ (a legfontosabb 18 betegségtől mentes) sertés genetikai központja. A kantelepen megtalálhatóak a Topigs Norsvin összes anyai és a régióban használt apai vonalainak genetikailag legértékesebb egyedei.

A kezdetek

A KANTEL története 2013-ba nyúlik vissza. Ekkor határozta el 15 Baranya és Tolna megyei sertéstenyésztő gazdaság, hogy a legkorszerűbb elvek alkalmazásával működő mesterséges termékenyítő állomást épít. A 60 kan befogadására alkalmas kanközpont Mohács Éva Major telephelyen egy zöldmezős beruházás keretében valósult meg. A telep megnyitójára 2013. júniusában került sor.

KANTEL Mohács Éva Major
A KANTEL a Topigs Norsvin Közép-Európa egyik hazai SPF+ sertés genetikai központja

Az állomás tulajdonosainak célja a kezdetektől az volt, hogy olyan kiemelkedő genetikai értékű kanállomány kerüljön az állomásra, mely használatával sikeresen vehetik fel a versenyt a nyugat-európai sertéstenyésztőkkel. A Topigs Danubiával – melyet manapság a sertés-tenyésztő közönség már Topigs Norsvin Közép-Európa-ként ismerhet – kötött megállapodásnak köszönhetően ez a cél már a kezdetektől megvalósult. A mesterséges termékenyítő állomás bekerült a világ vezető sertés genetikai vállalatának vérkeringésébe. Ez az együttműködés túlmutat a Topigs Norsvin kanjainak tartásán. A Topigs Norsvin kezdetektől segítette és szakmai tanácsaival támogatta a telep tervezését, megépítését, majd a beindítását egyaránt.

Minőség mindenek előtt

A KANTEL szerződéses kapcsolatban áll a Topigs Norsvin mesterséges termékenyítő állomások fejlesztésére létrehozott vállalatával az AIM Worldwide-dal. Az AIM Worldwide világszerte közel 15 millió adag kansperma értékesítésében nyújt szakmai segítséget és támogatást. A vállalat szakemberei rendszeresen auditálják a mesterséges termékenyítő központot. Az auditok alkalmával a teljes termelési folyamatot átnézik, értékelik és javaslatokat tesznek annak javítására. Ezeken a járványvédelmi és termelésellenőrző auditokon a KANTEL mesterséges központja évek óta kiváló pontszámokat ér el. Rendszeresen kiemelkedő szinten teljesíti a követelményeket, így joggal használhatja az AIM Worldwide által auditált mesterséges termékenyítő állomás címet. Az együttműködés során a központban csak az AIM Worldwide által fejlesztett és gyártatott Solusem Bio+ sperma hígítót használják. Ezzel a hígítóval előállított, felhasználásra kész spermiumok, szakszerű tárolás mellett, 6 napig is termékenyítő képesek maradnak.

A genetika széles tárháza

A genetikai együttműködési megállapodásnak megfelelően Éva Majorban a Topigs Norsvin összes, a régióban szükséges kanvonala megtalálható. A kínálatban anyai dédnagyszülő és nagyszülő vonalak kanjai éppúgy szerepelnek, mint a végtermék előállítás során meghatározó terminál kanok. A kanok cseréjéről a KANTEL és a Topigs Norsvin szakemberei mindig közösen döntenek a genetikai és az üzemeltetési szempontok figyelembevételével.

Összefoglaló táblázat

Piaci sikerek

Az állomás a kiváló együttműködésnek köszönhetően folyamatosan emelni tudta az előállított sperma mennyiségét. Jelenleg a kanállomás évente több mint 100.000 adag kiváló minőségű spermát állít elő, és mindezt összesen 3 fő segítségével. Az itt előállított szaporítóanyag nemcsak hazai partnerek gazdaságaiban kerül felhasználásra. A sertéstenyésztők számos környező országban is az itt előállított kanspermára alapozzák kocáik termékenyítését.

Világszínvonalú járványvédelem és technológia

A kantelep kezdetektől a legmodernebb technológiát alkalmazza. Az állatokat higiénikus padozaton tartják. A járványvédelmi feltételek nagyon szigorúak így az állatok közé napi rendszerességgel a takarmányon kívül semmilyen szerves anyag nem kerülhet be. A kanok etetése és itatása teljesen automatizált, ennek elvégzéséhez emberi beavatkozásra nincs szükség. Az istállótér teljesen izolált a külső környezettől. Egyetlen ajtóval rendelkezik, amely csak állatszállításkor van nyitva, de a technológia ilyenkor is képes biztosítani a terem túlnyomását. A levegő mindig kifelé áramlik, mely megakadályozza a környezetben található kórokozók belső térbe jutását.

KANTEL kantelep belülről
A kantelep kezdetektől a legmodernebb technológiát alkalmazza

A trágyakezelés teljesen zárt rendszerben történik, a keletkezett trágya elszállítása a külső kerítésen kívül elhelyezkedő földalatti aknából biztonságosan megoldható.

Az egyre több telepen bevezetésre kerülő, nagy jelentőséggel bíró temperált klímát a hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas rendszer folyamatosan biztosítja. Így az optimális 18 C fokos hőmérséklet folyamatosan biztosítható az istállótérben. Ez nemcsak a maximális állatjólétet lehet biztosítja a kanok számára, de a termelésük is egész évben kiszámítható és egyenletes. A partnerek megbízható kiszolgálásának ez az egyik alapfeltétele.

A mesterséges termékenyítő állomás egyedülálló módon PRRS szűrővel is rendelkezik. A szűrő minden 0,3 mikronnál nagyobb méretű lebegő szennyeződést kiszűr a levegőből, melyek a rajtuk megtapadó vírusok vivő anyagaiként szolgálhatnának. A korszerű technológia képes a folyamatos túlnyomás biztosítására a nap 24 órájában az év 365 napján.

A dolgozók a munkaállomásokra való bejutása csakis a teljesen automata, úgynevezett kényszerzuhany rendszeren keresztül lehetséges. Ez biztosítja, hogy a személyzet a testén semmilyen fertőző anyagot se vihessen be a kritikus zónába.

Folyamatos kontroll

Egy mesterséges termékenyítő állomás életében a kiadott sperma minősége az egyik legfontosabb értékmérő tulajdonság. Annak érdekében, hogy ezt folyamatosan ellenőrizni tudják az állomáson minden egyes előállított szaporítóanyagból ellenmintát vesznek. Ezeket a mintákat 72 órán keresztül tárolják és igény esetén lehetőség van ennek bevizsgálására is.

KANTEL labor
A minőség mindenek előtt

Ezen túlmenően számos más vizsgálatot is végeznek az állomáson. Ilyen például az eltarthatósági és motilitás, valamint a morfológiai és sűrűségvizsgálatok. Az állategészségügy kiemelt szerepet kap egy mesterséges termékenyítő állomás működésében. Mivel az itt előállított szaporítóanyagot sok sertéstelepre szállítjuk ki, ezért a KANTEL heti rendszerességgel végzi a bent álló kanok vérvizsgálatok segítségével történő monitorozását. Rendszeresen végeztetnek PCR mikrobiológiai vizsgálatokat is.

A bejegyzés megosztása: