A termékenyítő állomástól a kocáig

Hogyan szállítsuk és tároljuk a kanspermát?

A kansperma szállítása a mesterséges termékenyítő állomásokról (MTÁ) a tenyész telepre sokkal több, mint egy egyszerű szállítási folyamat. A szállítás során a hőmérséklet-változások, valamint a rezgés maga két olyan tényező, amelyik önmagában is befolyásolhatja a sperma minőségét. Kövessük a sperma útját az MTÁ-król a felhasználó gazdaságig. Mi történhet útközben, és mire kell különösen vigyázni? E képzeletbeli utazás kezdete előtt jó néhány alapvető dolgot tudnunk kell a spermaszállításról. A legfontosabb közülük a hőmérséklet. Az optimális hőmérséklet a spermiumok életben tartására a 15–19°C. Ilyen körülmények között a sperma élettartama maximális, és a spermiumok életképessége is hosszabb ideig megmarad, mert az anyagcserével kapcsolatos aktivitásuk alap szintre csökken anélkül, hogy megváltoztatná a sejtmembrán és a különböző sejtszervecskék sértetlenségét. Tehát a legfontosabb az állandó hőmérséklet biztosítása a szállítás teljes időtartama alatt, valamint az anyag átvételekor és a gazdaság spermatárolójában, elkerülve a lehető legkisebb hőingadozást is (lásd az 1. ábrát).

Termikus renyheség

Egy további szempont, amit szem előtt kell tartani az a termikus renyheség (inercia). Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a folyadékok, mint a sperma is, nem valószínű, hogy gyorsan változtatják a hőmérsékletüket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor a spermát meleg állapotban adják át szállításra, a 17°C-os tároló szekrényben a szállítás kezdetén még nem hűl le megfelelően.
A termikus renyheség előnyös is lehet, ha a spermát a szállítás előtt lehűtötték a kívánt hőmérsékletre függetlenül attól, hogy a spermát ellenőrzött körülmények között vagy futárszolgálattal szállítják.

Stressz-tényezők

A szállítás során a spermát stressz-tényezők is érhetik. Ezek közé tartozik a hőmérséklet-ingadozás és a mechanikus rezgés. Ezek az 1. ábrán feltüntetett hibákat eredményezhetik.

Csapatmunka

A sperma szállításában három fél vesz részt, az MTÁ, a sertéstelep és a szállító cég. Bár mindhárman más és más szerepet játszanak, az összehangolt működés mindhármuk közös érdeke.

1.  ábra. A tárolási hőmérséklet hatása a spermiumokra
1.    ábra. A tárolási hőmérséklet hatása a spermiumokra

1. A sperma rendelése és előkészítése szállításra

Manapság a sperma hígításához olyan hígítót használnak, amelyben a spermiumok termékenyítő képessége, a sperma optimális hőmérsékleten való tárolásával 7 napig is megfelelő marad. Ezért a Topigs Norsvin Közép-Európa Kft. hetenként 2 alkalommal, kedden és pénteken szállítja ki a spermát.

A keddi szállításra péntek 11:00 óráig,
a pénteki kiszállításra pedig szerda 11:00 óráig
kell a spermát megrendelni az alábbi elérhetőségek egyikén:


Telefon: +36 20 954 5273

E-mail: kansperma@topigsnorsvin.hu


Sperma mikroszkópos képe
2. ábra. Sperma mikroszkópos képe

A spermaszállítás megkezdésekor több dolgot is szem előtt kell tartani. A következő ajánlások célja, hogy a spermaszállítás mindvégig 17°C-os szabályozott hőmérsékleten történjen.

 • A spermát csak akkor szabad szállítani, ha elérte a stabilizációs hőmérsékletét.
 • Megfelelő számú hűtőkonténer, továbbá klimatizált járművek használata ajánlott.
 • A hőmérsékletet rendszeresen ellenőrizni kell data loggerek segítségével, hogy észleljük a menet közben előforduló hűtési hibákat.

A szállítás során a hűtőkonténerek kinyitását a legszükségesebbre és a lehető legrövidebb időre kell csökkenteni. A hosszabb ideig tartó megállás és a közvetlen napfény hatásának való kitétel nem ajánlott.

2. A szállítás során fellépő rezgés

A Topigs Norsvin Közép-Európa Kft. sperma-szállító flottája
3. ábra. A Topigs Norsvin Közép-Európa Kft. sperma-szállító flottája

A szállítás során fellépő rezgés egy olyan tényező, amelynek a hatását még a közelmúltban is tanulmányozták. Mivel a sperma adagokat nagy MTÁ-központokban állítják elő, és a szállítások során nagy távolságokat tesznek meg ez sokszor a földrajzi helytől vagy az országtól függően hosszú időt vesz igénybe. A vibráció a szállítás során fontos tényező lehet. Az elmúlt években számos szerző arról számolt be, hogy a vibráció potenciálisan növeli a spermahígító pH-ját és az oxidatív stressz-szintjét. Ez pedig befolyásolja a mitokondriális aktivitást, az acrosoma és plazma membrán integritását, valamint a motilitást.

A szállítás során fellépő rezgést a sperma szállító autókban szivacs béléssel enyhítjük, a 15- 17 °C hűtőládák állandó hőmérsékletének biztosítása érdekében pedig megerősíttettük az autók elektromos rendszerét.

3. A sperma átadása a telepen

Sperma átmeneti tárolására alkalmas hűtőtáska
Sperma átmeneti tárolására alkalmas hűtőtáska

A sperma érkezése egy nagyon fontos pillanat, amikor a hőmérséklet fenntartása találkozik a biológiai biztonsággal. Ennek különös jelentősége van a klímaváltozás időszakában, amikor hazánkban a nyári időszakban a külső hőmérséklet a 40 °C -ot is eléri.

A szállítás során 15-17 °C hőmérsékleten tartott sperma ezen a magas külső hőmérsékleten hamar felmelegszik, így a használhatósága – a spermiumok anyagcseréjének felgyorsulása miatt – lerövidül. Ezért tanácsos egy kabin vagy egy kis szoba építése ahová a spermát el lehet helyezni egy 15-17 °C -os hűtőtáskába anélkül, hogy a futár a telepre belépne.

Magas állategészségügyi vagy SPF telepeken a falba épített, átadó ajtós 15-17°C hőmérsékletű tároló kabin használata javasolt a sperma telepi átadására.

Falba épített, két ajtós rendszerű 15-17 °C-os átadó kabin
4. ábra. Falba épített, két ajtós rendszerű 15-17 °C-os átadó kabin

Ha ezen megoldások egyike sem lehetséges, egy jelző rendszer (csengő, telefon) használatával jelezze a futár a megérkezését, hogy a telepről kilépve vegyék át a csomagot. Több kutatási eredmény is megerősítette, hogy az esetek 90 %-ában a sperma akkor nem károsodik, ha a megérkezésétől számított 15 perc alatt a végleges tárolási helyére kerül. A felmelegedés elkerülése érdekében tanácsos a végleges helyre való szállításhoz egy tanácsos háztartási hűtőtáskát használni.

4. A sperma megfelelő tárolása a telepeken

Az utolsó lépés a telepen a sperma megfelelő módon való tárolása. Erre vonatkozóan is számos fontos ajánlás létezik.

 • Csak olyan tárolóegységeket használjunk, amelyeket kifejezetten a sperma tárolására fejlesztettek ki. Ezeknek a készülékeknek egyaránt tudni kell hűteni és fűteni, rendelkezni kell ± 1°C pontosságú hőmérséklet kijelzővel és riasztó rendszerrel, ha a hőmérséklet elhagyta a beállított hőmérséklet határok egyikét.
 • Sperma tárolót 15-25 °C hőmérsékletű helyiségben kell elhelyezni. Ez a biztosítéka annak, hogy megfelelően működjék. Ha a környezeti hőmérséklet 35 °C-ra vagy magasabbra emelkedik, a spermatárolóban nehéz lesz a 15-17 °C-os hőmérséklet tartása. Környezeti levegő károsító hatását, így a port és a páratartalmat kerülni kell.
 • A spermatárolót közvetlenül a fali dugaljba kell csatlakoztatni. A túlfeszültség védő, valamint egy tartalék UPS akkumulátor csatlakoztatása javasolt az áramkimaradás és feszültség növekedés kivédésére.
 • A spermatárolóba egy minimum-maximum hőmérőt vagy ami ennél is jobb egy data loggert behelyezni a belső hőmérséklet folyamatos ellenőrzése érdekében. (ld. 5. ábrát).
 • Rendkívül fontos, hogy a sperma flakonokat a külső csomagolásuk nélkül helyezzük a tárolóba, biztosítva a tároló belső légáramlását és a hőmérséklet stabilizálását. A tárolást horizontálisan kell végezni, hogy lehetővé tegyük a belső levegő mozgását.
 • Két tároló alkalmazása biztonságosabb, ezzel megelőzhető a kártétel, ha az egyik meghibásodik, különösen nyáron.
 • A sperma tárolók beszerzése esetén tárolt adagonként 0,5-0,6 liter űrtartalommal kell számolni.
 • Használja fel a spermát a lejárati dátum előtt.
 • Ne vigyen ki több adag spermát a termékenyítő istállóba annál, mint amennyit egy óra alatt felhasznál, vagy használjon 17°C-os elektromos hűtőtáskát.
 • Ne melegítse elő a spermát termékenyítés előtt, termékenyítsen hideg (17°C-os) spermával.
Data logger eredménye spermahűtőben 7 nap után
5. ábra Data logger eredménye spermahűtőben 7 nap után

A sperma-adagok forgatása?

Végül, a sperma flakonok forgatása. Ellentmondásos témájú. Bizonyos telepeken rutin -szerűen alkalmazzák a spermiumok leülepedése és összecsapódása ellen. A leülepedést a spermiumok anyagcseréje során keletkező melléktermékek kicsapódása okozza, az ez által „toxikussá” váló hígítóban.

A mai napig számos olyan tudományos cikk látott napvilágot, amelyek a forgatásnak a spermiumok minőségére gyakorolt hatását vizsgálta. Bár a múltban Rodriguez-Gil és Tigau (1995) még úgy vélték, hogy hasznos a spermiumok élettartamára a flakonok forgatása, a legújabb kutatások Schulze (2015) és Bortolozzo (2017) azt állapították meg, hogy ez a gyakorlat negatív hatással van a sperma minőségére. Azt is feltételezik, hogy a CO² tartalom a folyadék fázisból a levegőbe kerül, és ezzel felgyorsul a hígító lúgosodása.

A fentiekben leírtakat minden telep esetében egyénileg adaptálni kell a telepi technológia és környezetük sajátosságainak a figyelembevételével.

A Topigs Norsvin Közép-Európától való spermavásárlás előnyei

(Készült a PigProress-ben 2020. július 1.-én megjelent Joaquin Miguel et al. „From stud to sows – how to truck semen?” című cikk alapján. Fordította és kiegészítette: Mocsári Endre DVM, CSc, a TNKE Vezetőségi Tanácsadója)

A bejegyzés megosztása: