TN70: Az alternatíva Dániában

Bertel Bovbjerg elkötelezett Dánia jövőbeni erős és egészséges sertéságazata mellett. A fiatal gazdálkodó olyan családból származik, amely hosszú ideje foglalkozik tenyésztéssel, és nagyon szereti a tenyésztelepen folyó munkát. Ezért is kezdett el a Topigs Norsvin szaporító munkatársaként dolgozni

Bertel Bovbjerg bevezette a Topigs Norsvin TN70-esét a dán piacra. “Mi, gazdálkodók, megígértük a kormányunknak, hogy a sertéstenyésztésben a választásig bekövetkező összes elhullás arányát maximum 20%-ra csökkentjük, beleértve a holtelléseket is. Egy másik trend pedig az, hogy a jövőben a kocákat fialáskor szabad tartásban tartják majd; viszont azt hiszem, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló genetikával ez nem lehetséges. Ezért választottam a TN70-et. Ezzel a kocával a gazdálkodók sokkal könnyebben megfelelhetnek a jövőbeli kihívásoknak.”

Hatékony takarmány a sertéshús-termelésben

Bertel úgy látja, hogy elsősorban a fiatal generáció más szemléletű. Többé már nem a nagy malacszámra koncentrálnak. A teljes gazdaságosságot tartják szem előtt. Ez azt jelenti, hogy a teljes céget figyelik: mennyi takarmány és munka szükséges egy kiló sertéshús előállításához? A teljes gazdaságosságot célozzák meg.

A TN70 jelentős mértékben járul hozzá a hatékonyabb teljes gazdaságossághoz. Azzal indul, hogy a kocák csecsszáma kettővel több, mint a dán kocáké Emellett az újszülött malacok súlya 250 grammal magasabb, és a választás előtti és utáni súlygyarapodásuk is jobb. Ennek következtében több kiváló minőségű malacot lehet előállítani, ezek egészségi állapota jobb lesz a teljes életciklusuk során, egyebek között azért is, mert kevesebbet kell őket mozgatni a fiaztatóban.

A fiatal generáció másképp gondolkodik

Bertel úgy látja, hogy az egyre több, főleg a jövőre koncentráló fiatal termelő Dániában elkezd a hagyományos genetika alternatíváján gondolkodni. Mindenkinek megvan erre a maga oka. Némelyik kevésbé munkaigényes sertést szeretne, némelyik kevesebb cinkkel, antibiotikummal vagy mesterséges tejpótlóval szeretne termelni, némelyik több kocát szeretne tartani a saját korlátozott tartási körülményei között, míg mások olyan kocát akarnak, amely kötetlen fiaztatós vagy teljesen szabad tartás körülményei között prosperál a szűk piaci szegmensekre szánt termelésben.

A TN70, kiegyensúlyozott tenyészcéljával, amely nemcsak arra koncentrál, hogy sok malac szülessék, hanem az életképességre, anyai tulajdonságokra, életerősségre, könnyű kezelhetőségre, nagy születési súlyra is, tökéletesen megfelel ezeknek a kívánalmaknak.

Információk a telepről

Bertel Bovbjergnak 600 kocás SPF szaporítótelepe Stenderupban és 400-as SPF szaporítótelepe Thy-ban, Dániában. TN70-es kocasüldőket állít elő dán és külföldi partnerek számára is. Telepén 7 embert alkalmaz. A Bovbjerg Genetika 2018 elején kezdett Topigs Norsvin genetikával dolgozni.
További információkat a www.bovbjerg-genetics.dk oldalon találhatnak.

A bejegyzés megosztása: