A fiatal dán farmer a TN 70 mellett döntött, annak előnyei miatt

A Houstrupgaard in Tårs Dánia északi részén egy 1000 kocát és hízót tartó, háromgenerációs családi gazdaság. Emellett van 250 hektár szántóföldjük is. Összesen 7 ember dolgozik a gazdaságban. Azzal egyidejűleg, hogy nemrég 650-ről 1000 kocásra növelték a telepet, Jesper Budolfsen úgy döntött, hogy átállnak a Topigs Norsvin TN70-es kocájára.

A fiatal dán generáció nem kétséges, hogy másképp látja már a dolgokat. Közéjük tartozik Jesper Budolfsen is. Ők már nemcsak a nagyszámú élve született malacra, vagy nagyszámú választott malacra koncentrálnak, hanem a telep teljes gazdaságosságát tartják szem előtt, beleértve a tartási költségeket és egyéb beruházásokat is. Ezen kívül azt is látják, hogy az emberek amellett, hogy egy sertéstelepen dolgoznak, élni is szeretnének, úgyhogy a munkahelyi elégedettség és a kevesebb munkaigény is fontos számukra. Azt is látják, hogy a vásárló egyre inkább igényli a fenntarthatóbb termelést.

Több koca a TN70-nel

Jesper először akkor találkozott a TN70-nel, amikor Norvégiában dolgozott egy gazdaságban. “A malacok gyarapodása, születési súlya és választási súlya meglepett.” Jó anyai tulajdonságaival, és könnyű kezelhetőségével a koca igen jó benyomást tett rám.

Visszatérve Dániába, elkezdett azon töprengeni, hogy hogyan növelhetnék meg a családi gazdaság méretét 1000 kocára. Összehasonlította a Danbredet a TN70-nel, és arra a következtetésre jutott, hogy mindent egybevetve, a TN70 a jó választás a számukra. “A fiaztató kutricákba kevesebbet kellett befektetni, mert kevesebbre volt szükségünk. És kevesebbet kellett befektetnünk a mesterséges malacnevelésbe is.”

Ezen kívül a kisebb munkaigény is előnyös számunkra. A kocák segítség nélkül képesek malacaikat gondozni. „Például csak egyszer egyenlítjük ki az almokat. Közvetlenül megszületésük után. Ezt követően a koca gondozza a malacokat, és sem segítségre, sem mesterséges nevelésre nincs szükség.” A sertések életerőssége és nagyobb születési súlya azt jelenti, hogy kisebb a munkaigényük, mert kevesebb kezelésre van szükség, és jobb az egészségi állapotuk.

A fentiek azt jelentik, hogy a TN70 gazdaságosabb a Budolfsen család számára. “ Kiszámoltam, hogy a mi körülményeink között a TN70 azt jelenti, hogy ugyanazzal a befektetéssel és munkaigénnyel, amely 850 Danbred kocára lenne elegendő, 1000 kocát tudunk tartani.”

A koca folyamatosan termel tejet

Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a TN70 jól teljesít. “Jelenlegi célunk 16,5 született malac almonként, és több mint 14,5 választott malac, kocánként. A TN70-esek még mindig első almuknál tartanak, és a még folyó építési munkálatok sem tették még lehetővé, hogy kapacitásukat tökéletesen kihasználják. De meg vagyok arról győződve, hogy el fogjuk érni céljainkat.”

Az egyik dolog, amiben a különbség valóban nagy, az a TN70 tejtermelése. Folyamatosan termelik a tejet. „Olyan kocáink voltak, amelyek, hogy úgy mondjam, kikapcsolták a csecseiket, amikor már túl sokat fogytak, és ilyen módon csökkentették tejtermelésüket. A TN70 tovább termel, ami azt jelenti, hogy a takarmányozásukat is úgy kell alakítanunk, hogy a kondíciójuk folyamatosan jó legyen.”

Jobb teljes gazdaságosság

Túl korai lenne a hízóistálló eredményeit kiértékelni. „Ugyanolyan eredményeket várok, mint a múltban.” Jesper azt várja, hogy a TN70-nel a családi telep teljes gazdaságossága az eddigi legjobb lesz. És ez nem azt jelenti, hogy a legtöbb malacot fogjuk előállítani, hanem azt, hogy a legtöbb hasznot, és problémamentes, könnyű termelést érünk el. „ Jobban meg kell néznünk, mennyibe kerül egy sertés előállítása. A bekerülési költség magasabb lehet egy olyan telepen, ahol 38 malacot állítanak elő egy évben, mint egy olyanon, ahol 33-at. Azt is fontos felismernünk, hogy a képzett telepi dolgozók egyre ritkábbak, és a jövőben nem akarnak majd egy olyan gazdaságban dolgozni, amely reggel 5-től este 9-ig, két műszakban működik, hogy elérje ezeket az extrém magas malac-előállítási értékeket.”

A bejegyzés megosztása: