TN Tempo A nagy erő megmutatkozik

Független kísérlet bizonyítja a TN Tempo kiemelkedő ellenálló képességét a PRRS-sel szemben.

Egy vezető amerikai integrátor kísérleteket végzett, a TN Tempo apaságú hízók és az USA vezető versenytárs kanjától származó hízók teljesítmény-különbségének vizsgálatára. Az eredmények látványosak voltak. A TN Tempo apaságú sertések teljesítménye jobb volt, mint a versenytársé, különösen PRRS-fertőzött környezetben. Valójában a TN Tempo apaságú sertések hozzáadott robusztussága több mint 9$ (8€) extra bevételt jelent egyedenként.

Két független tudományos kísérletben a TN Tempo apaságú hízókat az USA-ban a jelenleg vezető versenytárs apaságú hízókkal összehasonlítva vizsgálták. Egy kísérletet hagyományos állategészségügyi körülmények között végeztek, a másodikat pedig kísérleti PRRS-fertőzés körülményei között. A teljesítmény-adatokat és egészségügyi adatokat mindkét kísérletben feljegyezték.

A PRRS-fertőzött környezetben végzett kísérlet eredményei különösen látványosak voltak. A kísérlet eredményei bebizonyították a TN Tempo robusztusságát, és ennek a kanvonalnak a termelési teljesítményhez való hozzájárulását. Közvetlenül a mesterséges PRRS-fertőzést követően a genetikai vonalak között kis különbséget figyeltek meg. A fertőzés klinikai tünetei mindkét vonalból származó sertésekben kialakultak, és a legtöbb sertés fel is épült. A csoportok között a legnagyobb különbség az elhullási arányban volt. A TN Tempo csoportjában 60%-kal kevesebb elhullás volt, mint a versenytárséban. Ilyen nagyságrendű különbséget korábbi kísérletek során soha nem észleltek a kutatóintézetben.

Kevesebb elhullás és gyorsabb felépülés

A TN Tempo gazdasági előnye még egyértelműbb volt. A TN Tempo sertések kisebb elhullási arányának következtében több sertést szállítottak a vágóhídra. A TN Tempo apaságú sertések emellett gyorsabban gyógyultak, ami magasabb napi súlygyarapodást és jobb takarmányhasznosítást eredményezett. A versenytárs vonalával összehasonlítva ezek a teljesítménybeli előnyök együttesen egy 9,23 USD, vagy 8,16 €-s plusz bevételhez vezettek hízónként (lásd az 1. táblázatot). 

Nem szabad azonban csak hogy a TN Tempo gazdasági előnyét figyelembe venni. A robusztusság más okokból is időszerű és fontos. A Topigs Norsvin kutatója, dr. Jenelle Dunkelberger szerint: „végül a termelők azzal tesznek szert nyereségre, hogy teljes értékű sertéseket adnak el a feldolgozónak. Azonban a jó termelők az állatjóléttel is törődnek, ami azt jelenti, hogy erőteljes, egészséges állatokat akarnak, nem olyanokat, amelyeket úgy kell kihúzniuk az istállóból. Ez lehangoló a termelő, és a telep személyzete számára egyaránt.” A fokozott robusztusság másik előnye az, hogy a fertőzéseket követően kevésbé függenek az antibiotikumos kezeléstől.

TN Tempo kiemelkedő robusztusság és ellenállóképesség

Hagyományos egészségügyi körülmények között is győztes

Egy másik kísérletben az integrátor a TN Tempo apaságú hízókat ugyanazon versenytárs apai vonalától származó hízókkal hasonlította össze hagyományos állategészségügyi környezetben nevelve. Ahogy a PRRS-fertőzési kísérletben, az eredmények itt is azt mutatták, hogy a TN Tempo az egyértelmű győztes. A TN Tempo előnye 2,64 USD, vagy 2,33 € volt értékesített sertésenként (lásd 2. táblázat), amit a nagyobb átlagos napi testtömeg-gyarapodás, vágottest-hozam, és a választástól a vágásig tartó jobb túlélési arány hozott, a versenytárshoz képest.  Dunkelberger: „Számos ‘hűha’ hallatszott, amikor az integrátor kutatócsoportjával átnéztük ezeket az eredményeket. Arra a következtetésre jutottak, hogy a TN Tempo apaságú hízók a leggyorsabban gyarapodó sertések, amelyeket valaha is vizsgáltak!”

A leggyorsabban gyarapodó sertések, amelyeket valaha is vizsgáltak

TN Tempo: hatalmas potenciál

E kísérletek kimenetele igazolja a TN Tempo hozzáadott értékét mind PRRS-sel terhelt, mind hagyományos állategészségügyi körülmények között. A versenytárs vonallal szembeni különbségek a hozzáadott érték tekintetében, soha nem látott magasságban vannak. A PRRS-fertőzési kísérletben különös mértékben nyilvánul meg a Topigs Norsvin genetikájának potenciálja. Dunkelberger: „a partnereinktől kapott visszajelzések alapján azt már tudtuk, hogy a TN Tempo különleges. Most, ezeknek a független forrásból származó kísérleteknek az eredményeivel tudományos bizonyítékunk is van arra, hogy ennek a vonalnak a különleges tulajdonságai valóban léteznek. A PRRS-fertőzési kísérlet során kapott eredmények különösen izgalmasak. A TN Tempo-nak hatalmas potenciálja van.”

A fenti, TN Tempo-val végzett kísérletekről szóló részletesebb információkért forduljon a helyi Topigs Norsvin képviselőjéhez, vagy látogassa meg a tntempo.com oldalt.  

1. TáblázatAz USA jelenlegi piacvezetőjeTN Tempo
Sertések száma729730
Választási súly [kg]6,26,2
Vágási súly [kg]122,4124,7
Átlagos napi testtömeg-gyarapodás [g/nap]718771
Takarmányozási nap164158
Takarmányértékesítés (élő)2,452,39
Féltest kitermelés [%]74,074,2
Értékesített [%]74,284,6
MOFC*/letelepített sertés – színhús-prémiummal**+1,39$ (+1,23€)
MOFC*/letelepített sertés – színhús-prémium nélkül***+2,64$ (+2,33€)
1. Táblázat: TN Tempo apaságú, illetve piacvezető vonal apaságú sertések összehasonlítása PRRS-sel történt mesterséges fertőzés körülményei között (TN70 koca)

*MOFC = takarmányköltség fölötti nyereség. ** ”színhús-prémiummal” akkor számítandó, amikor a termelő árbevétele tartalmaz prémiumot is a vágottest színhús %-os arányára.
*** “színhús-prémium nélkül” akkor számítandó, amikor a termelő árbevétele pusztán az élő/vágottest-súlyon alapul.

2. TáblázatAz USA jelenlegi piacvezetőjeTN Tempo
Sertések száma10801025
Választási súly [kg]6,66,8
Vágási súly [kg]137,8137,1
Átlagos napi testtömeg-gyarapodás [g/nap]821848
Takarmányozási nap158156
Takarmányértékesítés (élő)2,332,35
Féltest kitermelés [%]74,975,2
Értékesített [%]93,997,3
MOFC*/letelepített sertés – színhús-prémiummal**+1,39$ (+1,23€)
MOFC*/letelepített sertés – színhús-prémium nélkül***+2,64$ (+2,33€)
2. táblázat: TN Tempo apaságú, illetve a piacvezető kantól származó sertések összehasonlítása hagyományos egészségügyi körülmények között (TN70 koca)

*MOFC = takarmányköltség fölötti nyereség.
** ”színhús-prémiummal” akkor számítandó, amikor a termelő árbevétele tartalmaz prémiumot is a vágottest színhús %-os arányára.
*** “színhús-prémium nélkül” akkor számítandó, amikor a termelő árbevétele pusztán az élő/vágottest-súlyon alapul.

A bejegyzés megosztása: