Húsvizsgáló laboratórium

A Norsvin Duroc kiváló minőségű húsának alapja

A Norsvin Duroc apai vonalat a húsminőségre és a fenntartható növekedésre történő különös figyelemmel fejlesztjük. A Topigs Norsvin, szoros együttműködésben a Norvég Hús- és Baromfi Kutatóközponttal (Animalia) gyors módszereket fejlesztett ki a tenyészcélra történő húsminősítésre. Ma, miután 13 éve dolgozunk ezen egy high-tech húsminőségi laboratóriumban, tudjuk, hogy ez a technológia mennyiben járul hozzá a szelektív tenyésztés pontosságához, mely egyben költségcsökkentést is jelent.

A Norsvin Duroc apai vonal kiváló húsminőséget örökít

A Topigs Norsvinnak számos, az iparral, nagykereskedelemmel és az akadémiával közösen végzett kutatóprogramja irányult a húsminőségre. A programok középpontjában mindig a kiváló húsminőségre irányuló szelekció volt. Már az 1960-as években is folytak a az intramuszkuláris zsírral (IMF) kapcsolatost vizsgálatok. Az IMF a húsminőségi tulajdonságok közül az egyik legfontosabb, mert a sertéshús íze és szaftossága szempontjából létfontosságú. Az elmúlt három évtized során olyan kutatásokat végeztünk, amelynek célja a hús- és zsírminőségi tulajdonságokra történő hatékony szelekciós eszközök megalkotása volt. A jelenlegi húsminőségi laboratóriumunkat 2005-ben alapítottuk. Munkánk a közeli infravörös technológia (NIRS) hús- és zsírelemzési munkákra való kiváló alkalmasságának feltárására irányuló kutatáson alapul. A húsminőséget célzó következő Topigs Norsvin projekt 2019-ben fejeződött be. Ez előmozdítja a képalkotó elemzést, a mélytanulást (deep learning) és az ultrahang technológiát azzal a céllal, hogy élő szelekciós jelöltek intramuszkuláris zsírszövet-arányát előre jelezhessük. Ez tovább növeli az IMF genetikai előrehaladásának pontosabb megállapítását a populációban.

Húsminőségi laboratórium

Eredményeink azt mutatják, hogy hatékonyabb szelekció érhető el a húsminőségi tulajdonságokban, rendkívül pontos fenotipizálással, jó örökölhetőséggel és nagyszámú fenotipizált állattal. A megállapított csöpögési veszteség, mint tulajdonság, egy sokkal közvetlenebb és korrektebb módja a húsminőség mérésének, mintha csak a pH-t alkalmaznánk.

Hús színmérés minden sertéskaraj egy szeletén
Hús színmérés minden sertéskaraj egy szeletén

A húsminőségi laboratóriumunkban vizsgált egyéb tulajdonságok a hús és a zsír színvizsgálata Minoltával, a hús és a zsír nedvességtartalmának vizsgálata NIRS-szel és a zsírsav-összetétel vizsgálata, szintén NIRS-szel.

Magas IMF-szint

A K+F lehetővé tette, hogy a Norsvin Duroc tenyészcéljában a húsminőség súlyozását optimalizálni tudjuk. Ezzel megakadályozzuk a húsminőségi tulajdonságok romlását, amikor színhús-arányra és hatékonyságra szelektálunk.

Minta-előkészítés az intramuszkuláris zsírszövet-arány elemzéséhez, közeli infravörös spektroszkópiához (NIRS)
Minta-előkészítés az intramuszkuláris zsírszövet-arány elemzéséhez, közeli infravörös spektroszkópiához (NIRS)

A Norsvin Duroc egy kiváló takarmányhatékonysággal és színhús-termeléssel bíró apai vonal lett, amelynek húsminősége és intramuszkuláris zsíraránya az eredeti szinten maradt.

A bejegyzés megosztása: