A tenyésztési program továbbfejlesztése a még jelentősebb előrehaladás érdekében

A Topigs Norsvin a jövő genetikai előrehaladásába fektet be, hogy felgyorsítsa a haladást, és még az eddiginél is több hozzáadott értéket biztosítson partnerei számára. Arjan Neerhof, a Genetics Global (Globális Genetika) igazgatója beszél nekünk a tenyésztési programban zajló fejlesztésekről.

A Topigs Norsvin tenyésztési programjában dolgozó genetikus számára ezek izgalmas idők. Az elmúlt évben számos mérföldkövet értünk el. 2018 júniusában megnyitottuk a Delta Canadát. Kutatóközpontunk célja az, hogy tovább gyorsítsa a genetikai előrehaladást, csúcsminőségű kanokat állítson elő és juttasson el partnereinkhez világszerte.

Egy másik fontos mérföldkő volt az újonnan kialakított Pietrain törzsállomány betelepítése Kühlenkamp-ban, Németországban. Az állomány genetikai törzstenyésztési programunk számára fog kanokat előállítani, valamint olyan kanokat, amelyek eleget tudnak tenni a kiváló egészségi állapotú TN Select, a Topigs Norsvin Pietrain-vonala iránti növekvő igényeknek. Az elmúlt évben a Topigs Norsvin elhatározta, hogy Duroc programját Norvégiában fogja koncentrálni, és még többet fog befektetni a Topigs Norsvin Duroc programjába, amelyben célunk a világvezető Duroc kitenyésztése.

TN Select

A hozzáadott érték kihasználása

Ezek fontos mérföldkövek életünkben, melynek során kialakítottuk és megszilárdítottuk vezető pozíciónkat a legfontosabb piaci szegmensekben világszerte. Azonban genetikusként ezeket a lépéseket mind eszköznek tekintem tenyésztési programunkon belül. Ezek az eszközök csak akkor hoznak hozzáadott értéket partnereink számára, ha megfelelő módon használjuk őket.  

Tehát, ha az elmúlt évből egyetlen dolgot kellene kiemelnem, az a kanadai genetikusunktól érkezett telefonhívás lenne. Amikor a Delta Canada projektet terveztük, az volt a célunk, hogy 130 kg-os (287 font) kanokat fogunk CT-vel megvizsgálni, első alkalommal szeptember 24-én, ami történetesen a születésnapom. Viszont nem kevés kan jócskán 1,5 kg/nap (3,3 font/nap) fölötti súlygyarapodást produkált! Izgalmas volt látni a teljesítményvizsgálatba vont kanok potenciálját! A tervezett programot módosítanunk kellett, hogy megfelelő súlyban végezhessük a CT-vizsgálatot. Ez gyönyörű születésnapi ajándék volt.

A legjobb program megtervezése

2014-ben, a Topigs és a Norsvin genetikusai összeültek, hogy a lehető legjobb tenyésztési programot dolgozzák ki annak érdekében, hogy a sertésgenetikában világvezetők lehessenek. Mindkét tenyésztési program legjobb sajátságait emeltük ki, hogy egy új dizájnt alakítsunk ki, ez neveztük el a mi tervezetünknek. Csodálatos azt látni, hogy az akkoriban kidolgozott ötletek közül sok már megvalósult és ezek megtalálhatók a jobban teljesítő termékeinkben.

A Duroc tenyészcélja megváltozott: a cél most az, hogy gyorsan növekvő és hatékony Durocot állítsunk elő, miközben megtartjuk a partnerek által megszokott sertéshús-minőséget. Az azóta kialakult genetikai és fenotípus-trendek igazolják, hogy jó úton járunk e cél elérésében. A súlygyarapodás iránti igény jelentősen megnőtt, miközben az IMF-arány (intramuszkuláris zsírszövet) változatlan maradt.

A Topigs Norsvin TN Tempo befejező kanját a kompetitív előnyei a piac legerőteljesebb kanjává tették.
TN Tempo

A TN Tempo esetében, a Kombinált Keresztezett és Tisztavérű Szelekció (CCPS) program megkülönböztet bennünket versenytársainktól. Komoly adathalmazt gyűjtöttünk mind tisztavérű, mind keresztezett állatokról, az egészségre nézve igen komoly kihívást jelentő termelési környezetekben. A programot már az 1990-es években elkezdtük, és mi voltunk az elsők, akik ilyen fajta vizsgálatokat végeztünk. Az új technológiák, így a genomikai szelekció és a RFID (rádiófrekvenciás) leolvasók segítettek a programot még hatékonyabbá és hatásosabbá tenni.

Az egészségre nézve komoly kihívást jelentő környezetben való túlélés genetikai potenciálja szintén jelentősen javult. Csodálatos azt látni, ahogy ez a javulás megjelenik a legújabb termelési kísérletekben is, amelyekben a TN Tempo kompetitív előnyei a terméket a piac legerőteljesebb kanjává tették. A PRRS elleni specifikus, természetes ellenálló-képességre történő szelekció 2018-ban kezdődött, és ez a TN Tempo utódok robusztusságát tovább fokozza a jövőben.

Azt is izgalmas látni, hogy számos partnerünk ismerte fel a befejezőkan-tenyésztési program iránti elkötelezettségünket. A befejezőkan-genetika eladásaink 16%-kal növekedtek az elmúlt év folyamán.

A tenyészértékek integrálása

2019 elején, a Topigs és a Norsvin tenyészértékbecslés-integrációjának utolsó lépését is megtettük. A női vonalakban a szaporodási és anyai tulajdonságok modelljét megújítottuk és tovább fejlesztettük. A javított modell még előrébb visz bennünket a versenyben, és segít abban, hogy rendkívül termelékeny és könnyen kezelhető TN60 és TN70-es kocákat tenyésszünk ki.

A Topigs Norsvin még többet fektet be a Duroc programjába, amelyben célunk a világvezető Duroc kitenyésztése.
Norsvin Duroc

Arjan Neerhof
Genetics Global Igazgató

A bejegyzés megosztása: