A kétfázisú vemhes kocatáp előnyei a TN70-es kocák takarmányozásában

A Topigs és a Norsvin tenyésztőszervezetek egyesülésével született meg egy minden szempontból új, nagy teljesítményű, árutermelő kocavonal, a TN70-es. (1. kép).

TN70-es koca
1. kép: TN70-es koca

A TN70-es egy árutermelő F1-es kocavonal, melynek előállításához mindkét tenyésztőszervezet legjobb és legjobban kombinálódó tisztavérű kocavonalait használtuk fel (2. kép). A Topigs tenyésztőszervezettől származó nagyfehér vonalak (Topigs A- és Z-vonal) és a Norsvin tenyésztőszervezet Norsvin Lapály vonal keresztezésével állítjuk elő a TN70-es kocavonalat.

TN70-es koca előállítása
2. kép: TN70-es koca előállítása

A korábbi Topigs 20-as kocavonal előállításához is a Topigs A- és Z-vonalakat használtuk, mint nagyfehér vonalakat. A TN70-es kocában, a Norsvin Lapály genetika által hozott tulajdonságok azok, melyek külső és belső jellemzőiben is egy merőben új kocavonalat eredményezett.

A TN70-es és a Topigs 20-as kocák összehasonlítása

 • A TN70-es kocák nagyobb testtömeggel rendelkeznek.

A javasolt testtömeg a 4. ciklusban már 285-305 kg. Ebből következően a TN70-es kocasüldők és kocák (valamint az ártányok is) nagyobb takarmányfelvételi és tömeggyarapodási potenciállal rendelkeznek.

Terminál kannal termékenyítve a TN70-es kocától származó végtermékek esetében legalább +30-40 g/nap többlet testtömeggyarapodás érhető el.

 • A TN70-es kocasüldők színhús százaléka 2,5-3 %-al magasabb a Topigs 20-as kocasüldőkhöz képest.

A selejtezett TN70-es kocasüldők 59-60%-os színhús aránnyal vágódnak. Befejező kannal termékenyítve a TN70-es kocától származó végtermékek esetében legalább +1-1,5% színhús többlet érhető el.

 • A Norsvin Lapály genetika sokkal jobban kombinálódott a Topigs nagyfehér vonalaival, így az élve született malacszám jóval magasabb. Ugyanakkor a TN70-es kocák nagyobb tejtermelési potenciállal rendelkeznek, ennek következtében a választott malacszám is magasabb. A nyugat európai országokban a TN70-es genetikát használó telepek legjobb 10%-a 33 választott malac/koca/év feletti eredménnyel dolgozik! Ezek a telepek jövőbeni célként már az évenkénti 40 választott malac/koca célt határozták meg maguknak.
 • A Topigs Norsvin tovább folytatja a kiegyensúlyozott tenyésztési programját, melynek keretén belül a legfontosabb a választott malacszámra tenyészteni. Kiemelten fontos a 21 napos alomtömeg szem előtt tartása. Ez a TN70-es koca esetében drámai változásokat eredményezett a malacok minőségében és születési súlyában. A TN70-es koca malacainak célként meghatározott és a genetikától elvárt, születési átlagsúlya 1,5 kg, amit szinte valamennyi telepen el tudnak érni. (A Topigs 20-as genetika esetében ez az érték korábban 1,2-1,3 kg volt).
TN70-es koca malacaival
3. kép: TN70-es koca malacaival

A TN70-es kocák takarmányozásában mutatkozó különbségek okai

A fenti különbségek alapján a takarmányozás szempontjából fontos és figyelembe kell venni, hogy a TN70-es kocák:

 • a laktáció alatt jóval nagyobb almot nevelnek, számottevően nagyobb alomsúllyal,
 • a testtömegükből jelentősen többet veszítenek a fiaztatón,
 • a vemhesség első harmadában lényegesen nagyobb testtömeget kell visszaépíteniük,

mindezt úgy, hogy 2-3 mm-rel vékonyabb hátszalonnával rendelkeznek, mint a korábbi Topigs 20-as vonal.

 • a vemhesség utolsó harmadában pedig több és nagyobb malacot kell „felépíteniük”, emiatt a napi fehérje igényük lényegesen magasabb, mint a korábbi koca vonalaknak.

A Topigs Norsvin takarmányozási szakembereiből álló csoport folyamatosan készíti és fejleszti minden egyes anyai és terminál vonalhoz a takarmányozási kézikönyveket, melyek megadják az adott genetikai vonal takarmányozási és tápanyagigényét.

A TN70-es takarmányozási kézikönyvének újdonsága

A TN70-es kocavonal első takarmányozási kézikönyve 2015. év végén jelent meg. Ebben, több újdonság mellett, talán a legnagyobb változást a kocák takarmányozásában bevezetett kétfázisú vemhes kocatakarmányozás hozta. A két különböző vemhes kocatáp használatával lehetőség nyílik a vemhes kocák napi tápanyagszükségletének jobb kielégítésére, emellett a kocák termelékenységének növelésére és élettartamuk meghosszabbítására is.

A két vemhes kocatáp közötti legfontosabb különbség az aminosavak és az energia közötti arányban mutatkozik. A kétféle vemhes kocatáp közötti különbségek az alábbiak:

Vemhes I. kocatáp jellemzői:

 • Alacsonyabb aminosav : energia arány.

Beltartalmi értékeit tekintve közel azonos egy átlagos, egy fázisú vemhes kocatáppal.

 • A hátszalonna növekedését és a testsúly visszanyerését elősegítő takarmány.
 • Közvetlenül a termékenyítés után a vemhesség 84. napjáig javasolt alkalmazni.
 • Egyedüli vemhes kocatápként is lehet adni az idősebb, legalább 4. ciklust elért kocáknak.

Vemhes II. kocatáp jellemzői:

 • Magasabb aminosav : energia arány.
 • A magasabb fehérje-aminosav tartalomnak köszönhetően, kihasználható a TN70-es kocáknak a malacok születési súlyában is (átlag 1,5 kg/malac) mutatkozó magasabb genetikai potenciálja.
 • A vemhesség 85. napjától a 110. napjáig (vagy a fiaztatóba történő áthajtásig) javasolt alkalmazni.
 • Egyedüli vemhes kocatápként is lehet adni a fiatal, 1.- és 2. ciklusú kocáknak.
A kocák vemhességi ideje alatti tápanyagszükségletének változása
4. kép A kocák vemhességi ideje alatti tápanyagszükségletének változása

A vemhesség utolsó harmadában (a 85. naptól), már nincs lehetőségünk befolyásolni a kocák kondícióját, mivel itt a bevitt tápanyagokat (a létfenntartó szükségleten felül) a méh és a malacok építésére használják fel.

A TN70-es kocáknak nagyobb testtömeget kell visszaépíteni, vékonyabb hátszalonnával a vemhesség elején, majd a vemhesség végén több és nagyobb malacnak kell kifejlődnie, ezen követelményeket kétfázisú vemhes kocatáppal lehet tökéletesen kielégíteni.

A kétfázisú vemhes kocatáp etetésének előnyei

 • A kocák számára biztosított tápanyag túlzott bevitelének elkerülése a vemhesség elején.
 • A kocák testkondíciójának egyszerűbb szabályozása és ellenőrzése, szintén a vemhesség első két harmadában.
 • A két vemhes kocatáp használatának gazdasági haszna is van, hiszen a kocák takarmányának éves költsége lecsökken. Egy magasabb fehérjetartalmú vemhes II. kocatáp alkalmazásával a vemhesség végén kb. 20-25%-al lehet csökkenteni a napi takarmány adagot.
 • A kocák nagyobb teljesítményre lesznek képesek a laktáció alatt, a malacok nagyobb súllyal születnek, ennek következtében nagyobb testtömeggel tudjuk leválasztani őket.
Takarmány
5. kép Granulált takarmány

Egy nagy teljesítményű koca továbbra sem “igényes a takarmányozásra”. Egy kétfázisú vemheskoca takarmányozási programmal azonban precízebben tudjuk kielégíteni a tápanyagigényét a vemhesség fázisainak megfelelően. Ezáltal javul a fajlagos takarmány felhasználás is, melynek kedvező pénzügyi hatásai lesznek.

A bejegyzés megosztása: