Heloiza tippjei a kocák hőstresszének csökkentésére magas hőmérsékleten

Heloiza Irtes a Dél-Amerikáért felelős Globális Állatorvosi Szolgálat (GVS) tagja. A GVS csoportot a sertések állategészségügyi menedzsmentjével és a járványvédelmével foglalkozó szakemberek alkotják, és segítik a magas állategészségügyi státuszú állatok előállítását.

A hőstressz az ágazat számos veszteségéért felelős, beleértve a kocák elhullásának növekedését, az alacsony takarmányfelvételt, különösen a szoptató kocák esetében. Ez utóbbi, negatív hatást gyakorol a tejtermelésre, következésképpen a rontja a választási minőséget.

Heloiza öt legfontosabb tippje a kocák hőstresszének csökkentésére:

  1. A sertések verejtékmirigyei gyakorlatilag működésképtelenek, így a hőszabályozás kihívást jelent számukra.
  2. A jó környezet elengedhetetlen a koca hőmérsékleti komfortzónájának biztosításához. A szellőzés, a porlasztásos, a ködképzős és más hőmérséklet-szabályozó rendszerek nagyon fontosak ahhoz, hogy segítsék a kocákat hőmérsékletük szabályozásában.
  3. A magas hőmérséklet növelheti a gyulladásos folyamatokért felelős citokinek termelését. Vannak olyan termékek, amelyek mérséklik ezt a folyamatot, és így felhasználhatók a hőterhelés csökkentésére.
  4. A takarmányozás segíthet csökkenteni a hőtermelést, a takarmány beltartalmának módosításával (aminosav-, energia- vagy rostellátással)
  5. Végül a víz. Biztosítani kell elegendő friss vizet különösen a legforróbb órákban. Biztosítani kell, az itatók megfelelő nyomáson való működését.

A bejegyzés megosztása: