A robusztusság kifizetődik

A TN Tempo-t szívósnak tenyésztették

A robusztuság egy fontos tényező a Topigs Norsvin összes vonalának tenyésztési céljában.

Ez nyilvánvalóvá válik a kihívásokkal teli körülményekkel jobban megbirkózó, életerős sertések termelése által. A TN Tempo jó példa erre. A gazdaságokban már évek óta megfigyelhető és a közelmúltban tudományosan is bebizonyosodott, hogy a TN Tempo jobban megbirkózik olyan betegségekkel, mint a PRRS.

2018-ban az egyik piacvezető amerikai integrátor egy kísérletet végzett, hogy kiértékelje a TN Tempo apaságú és a vezető versenytárs kanjával előállított utódok PRRS fertőzés melletti teljesítményben megmutatkozó különbségét.

Láthatatlan különbségek

A vonalak közötti teljesítménybeli különbségek nagysága nem hasonlított semmihez sem, aminek a kutatócsoport valaha is tanúja volt. A TN Tempo-apaságú sertések szinte minden tulajdonságban felülmúlták a versenytársak apai vonalától származókat. Ezek az eredmények bizonyították a TN Tempo kiváló robusztusságát. A csoportok közötti legnagyobb különbség a túlélési arányban volt, ahol a TN Tempo csoportjában 60% -kal kevesebb elhullás volt, mint a versenytárséban. A TN Tempo-sertés gyorsabban is épült fel, nagyobb napi testtömeg-gyarapodást és jobb takarmányhatékonyságot eredményezve ezáltal. Ezek a teljesítményelőnyök együttesen 9,23 dollár vagy 8,16 euró többletet hoztak sertésenként, összehasonlítva a versenytárs vonalával. Ugyan ez az integrátor egy másik kísérletben a TN Tempo és a versenytárs apaságú utódok hagyományos egészségügyi körülmények között elért teljesítménybeli különbségeit értékelte ki. A TN Tempo csoport egyértelmű győztes volt, 2,64 dolláros vagy 2,33 eurós előnnyel hízónkként. Ez részben a jelentősen magasabb túlélési aránynak tudható be.

A TN Tempo gazdasági fölénye azonban nem az egyetlen előnye a kiváló robusztusságnak. A robusztusabb felépítés hozzájárul a fenntarthatóbb termeléshez is. Például a betegség okozta alacsonyabb elhullás és a gyorsabb felépülés hozzájárul a magasabb szintű állatjóléthez és az antibiotikumok használatának csökkenéséhez. A robusztusság hatékonyabb hízó előállításhoz is vezet, vagyis kevesebb takarmány és más erőforrás szükséges a termeléshez.

Nemcsak a PRRS

A TN Tempo robusztus jellege nem csak akkor térül meg, ha a PRRS-sel találkozik. Valójában a TN Tempo fokozott ellenállóképességet mutat más kórokozókkal és az éghajlati kihívásokkal szemben is. A TN Tempo képessége, hogy erőteljes étvággyal rendelkezik akkor is amikor ilyen kihívásokkal találja szembe megát hozzájárul a robusztus felépítéséhez.

A bejegyzés megosztása: