A robusztus kocák jó anyák és erős malacokat nevelnek

A Topigs Norsvin által kitenyésztett kocák, erős és robusztus malacokat fialnak. Mivel maguk is robusztusok és erősek, így számos nagylétszámú almot adnak. Mindez a Topigs Norsvin kiegyensúlyozott tenyésztési programjának az eredménye, amely ötvözi az anyai tulajdonságokat, a malacok életképességét, valamint a kocák és a malacok egészségi állapotát és robusztusságát. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy kövessük a hitvallásunkat: minden megszületett malacot saját anyjának kell felnevelnie és tőle kell leválasztani.

A kiegyensúlyozott tenyésztés öt szempontja:

1.) Kutatás az egészséges és hatékony bélrendszerrel rendelkező sertések után

Kutatóink és tenyésztőink a szaporaságot befolyásoló tényezők és a mögöttes genetikai mechanizmusok megértésének igazi szakértői. Felfedezték, hogy az alomsúly egy fontos tényező a nagyobb súlyú és erősebb malacok, valamint a kocák hosszú élettartamára történő tenyésztésében, mivel ez a koca tejtermelésére ható egyik meghatározó tényező. Az olyan koca, amely túl kevés takarmányt kap a vemhessége idején, többet eszik a szoptatás alatt, hogy elegendő tejet termeljen a malacai számára. Azonban ennek a mechanizmusnak megvannak a maga korlátai. Amikor a kocának nagyon sok tejet kell termelnie, akkor túl sok testzsírt sőt még izmot is metabolizálnia kell.  Ennek negatív következményei vannak a kocára nézvést, ami termékenységi problémákhoz és rövidebb élettartamhoz vezet.

Más szóval, kapcsolat van a tejtermelés, a termékenység és a hosszú élettartam között. Meghatároztuk ennek a természetes mechanizmusnak a genetikai hátterét és beépítettük azt a genetikai programunkba. Lehetséges a tejtermelési kapacitás növelése, miközben mérsékeljük a kocára gyakorolt hatását, úgy hogy a hosszú élettartamra és a választástól a termékenyítésig eltelt azonos időtartamra szelektálunk.

Ezt figyelembe vesszük tenyésztési programunkban. Ez erősebb malacokhoz és alacsonyabb elhulláshoz vezet. Az erős malacokból kiváló minőségű hízók lesznek, és a tapasztalatok szerint javul az állatjólét és kevesebb gondozást igényelnek. Ezek az állatok a takarmányt hatékonyabban alakítják át izommá.

2.)  Egy erős koca, mely hosszú ideig termel

Egy jó koca nemcsak magas szinten termel, hanem számos almot is ad. A koca hosszú élettartama összetett kérdés. A hosszú élettartamot számos olyan tulajdonság befolyásolja, mint a lábak minősége, termékenység, kondíció és így tovább. Mivel számos tényező játszik szerepet a hosszú élettartam kialakításában, ezt a tulajdonságot a tenyésztési célunk többféle módon tartalmazza.

A kutatások kimutatták, hogy a koca felnevelése és az első alma fontos. A magas koca utánpótlással dolgozó telepek úgy látják, hogy nekik túl sok kocát kell kicserélni az első fialást követően. Ha a koca nem tud megbirkózni a nagy almokkal és a magas tejtermeléssel, akkor bajba kerül, és nem képes egy újabb fialásra. A hosszú élettartam tekintetében egy másik szempont a kocák termelési idejük alatti elhullása. Ez sem állatjólét sem gazdasági szempontból nem kívánatos. Felismertük ezt, és hat tulajdonságot építettünk be a tenyésztési céljaink közé. Ez a telepek szintjén mutatkozik meg. Genetikánk jól ismert a hosszú élettartamról és az alacsony elhullásról.

3.) Az anyai tulajdonságok hozzásegítik a malacot az élethez

A jó anya több, mint egy hatékony tejgyár. A kutatásokból tudjuk, hogy egy jó anyának magasabb vércukorszintje van a fialás előtt, hogy tápanyagokat nyújtson a születendő malacai számára. Viselkedése szintén jelentősen hozzájárul utódai túléléséhez. A nyugodt anya megóvja a malacait az agyonnyomástól, időt ad nekik a föcstej kiszopására, és viselkedésével ösztönzi a malacait hogy a csecshez jöjjenek. Kutatóink azt találták, hogy ezt például a hangjával, a viselkedésével, a szoptatáshoz való lefekvésével és csecseinek alakjával éri el.

A koca jelleme öröklődik. Genetikai eltéréseket találtunk és ezekre tenyésztünk is. Egyértelmű különbség van abban az időintervallumban amire a malacoknak szükségük van az első föcstej kiszopásához. A gondozó beavatkozása nélkül, azon kocák malacai, melyek anyai tulajdonság szempontjából magas tenyészértékkel rendelkeznek körülbelül 45 perccel a megszületés után kezdték el szopni a kolosztrumot. Az alacsony tenyészértékű kocától született malacoknál ez több mint 90 percet vett igénybe. Lásd a grafikont. Azok a malacok, amelyek gyorsan és elegendő mennyiségben kapják meg a föcstejet, repülőrajtot vesznek, mivel kapnak egy immunológiai löketet és elegendő energiát a gyors fejlődéshez. Ez a tökéletes kezdet kifizetődik. Ezeknek a sertéseknek még a hizlalási időszakban is magasabb a túlélési aránya és jobban termelnek, mint azok, amelyeknek kevesebb jutott a kolosztrumból, vagy később jutottak hozzá a föcstejhez.

4.) Minden szempontból erős malacok

Az erős és robusztus malac egy fontos tulajdonság az anyai és apai vonalak tenyésztési programjában. Ezért kezdtük el 15 évvel ezelőtt bevezetni a malacok mérlegelési és életképességi protokollját. Minden megszületett malacot lemérnek. Napjainkban körülbelül 750 000 malacot mérlegelünk évente. Ez rettentő mód kifizetődik. Például egy kutatás kimutatta, hogy az életképesség tekintetében magas tenyészértékű malacok vérében közvetlenül a születés előtt magasabb a kortizol szint, ami serkenti a szervek születését megelőző fejlődését. Hosszabb és jobban fejlett bélrendszerük is van, valamint születésükkor több energia tartalékkal rendelkeznek, például zsírtartalékok és a vér, valamint a máj magasabb glikogén szintjének formájában. A születéskor erősebb és fejlettebb malacok magasabb túlélési arányt eredményeznek.

5.) Egészséges sertés: nincsenek rendellenességek

A Topigs Norsvin nagy figyelmet fordít a születési rendellenességekre. Annak ellenére, hogy ezeket a hibák ritkán találhatóak a sertéseinknél, minimalizálni akarjuk ezeket. Az ilyen rendellenességekkel született malacok kevésbé produktívak és több munkaerőt igényelnek. A legfontosabb azonban az, hogy csökkentik az állatok jólétét, az egészségét és a sertés teljesítményét. Találtunk olyan genetikai régiókat, melyek magyarázzák ezen a hibák közül soknak a fenotípusos variációját, és ezeket az információkat felhasználjuk a tenyésztési programunkban ezen nem kívánt hibák előfordulásának csökkentésére.

Egészséges sertéseket tenyésztünk egy másik szinten. Új jellemzők, általában a betegségekkel, valamint néhány kórokozóval szembeni ellenállóképesség tenyészcéljaink közé való beépítésével foglalkozunk.

Ez növeli a sertésekben a kórokozókkal szembeni ellenállóképességet, és amikor mégis megbetegednek, jobban képesek megbirkózni a betegséggel és gyorsabban felépülnek.

A bejegyzés megosztása: