Norvégia: több mint 1000 grammos napi testtömeg-gyarapodás és alacsonyabb elhullási arányok

Norvégiában 2017-ben az átlagos napi testtömeg-gyarapodás első alkalommal haladta meg a hízó állományokban az 1000 grammot. A kocánként évente választott malacok száma egyel növekedett. Ezzel egy időben csökkent az elhullás mind a választott malacoknál mind a hízóknál. Ezeket az eredményeket közel 100%-ban Topigs Norsvin genetikával érték el.

A hízók átlagos napi testtömeg-gyarapodása a 2016-os 996 grammról 2017-re 1018 grammra nőtt, áll az Igris norvég telepirányítási rendszer jelentésében. A telepek legjobb 33%-a 1100 grammnál is magasabb napi testtömeg-gyarapodást ért el. Ezeken a telepeken a takarmányértékesítés 2,59 volt. A növekvő termelékenység 1,4%-os elhullási aránnyal párosult. Ez 0,2%-kal alacsonyabb volt, mint 2016-ban.

Kocák +1 malac, kisebb malacelhullás

2017-ben Norvégiában egy kocától átlagosan egy malaccal többet választottak, mint 2016-ban. A termelők legjobb 33%-a kocánkénti éves 29 választott malacot érte el. A született malacszám 0,2-vel nőtt almonként. Ennek a termelés növekedésnek nem volt negatív hatása a malacok elhullására. Épp ellenkezőleg a malac elhullás 0,4%-kal még tovább csökkent 11,7%-ra. E tekintetben meg kell jegyezni, hogy a norvég malacokat 5 hetesen választják és a kötetlen fiaztatókhoz hasonló speciális istállózás folyik.

A MAI SZÍNVONALNAK MEGFELELŐ KIEGYENSÚLYOZOTT TENYÉSZTÉS A TOPIGS NORSVINNAL

A norvég gazdák 2017-es eredménye bizonyítja, hogy a megnövekedő termelés összekapcsolható a nagyobb robosztussággal. Ez mutatja, hogy a Topigs Norsvin kiegyensúlyozott tenyésztési rendszere a telepek szintjén is működik.

Norvégiában szinte minden gazdálkodó a Topigs Norsvin genetikáját használja. Így a Norvégiából származó eredmények közvetlenül jelzik a Topigs Norsvin genetika kapacitását. Norvégia az első országok között volt, amelyik elkezdte használni a TN70-es kocát. 2017-ben a kocák 53%-a volt TN70-es. Az állományok magas állategészségügyi státuszúak, mivel Norvégia mentes a PRRS-től és a Mikoplazmózistól.

A bejegyzés megosztása: