Kevesebb kanszag – tenyésztéssel

A kanszag csökkentése hosszú évek óta a Topigs Norsvin tenyésztési céljai között szerepel. Tenyésztéssel a kanszagú hízók aránya egyes vonalakban 50%-kal csökkent. A Topigs Norsvin Nador kanjaitól olyan utódok születnek, amelyek esetében a kanszag kialakulásának esélye a legcsekélyebb.

A Topigs Norsvin tenyésztési erőfeszítéseivel jelentős eredményeket ért el a kanszag-csökkentés terén. A grafikon a kanszagú utódok százalékos arányának genetikai trendjét mutatja a Topigs Norsvin Top Pi, Talent és Tempo befejező kanvonalak ivadékainál.

Kevesebb kanszag

A Tempo esetében az utódok csaknem 2%-os csökkenést mutatnak. 2008 és 2016 között a kanszag 5,5%-ról 3,7%-ra csökkent, ez csaknem 33%-os csökkenés. Ugyanebben az időszakban a Talent utódok nem kevesebb, mint 50%-os, a Top Pi utódok 41%-os csökkenést mutattak. Ez azt jelenti, hogy a Topigs Norsvin befejező kanok ivadékainak ma már csak 2 – 3,5%-a produkál kanszagot. A Topigs Norsvin minden vonala esetében foglalkozik a kanszag-csökkentéssel. Ez a tenyészcélok egyike, nemcsak a befejező kanok, hanem az anyai vonalak esetében is. A kiemelkedő szelekciós módszerek, a genomikus szelekció és a legmodernebb statisztikai modellek alkalmazása következtében a kanszag öröklődését anélkül sikerül csökkenteni, hogy a kocák szaporodási jellemzői romlanának.

A Nador még mindig 40%-kal kevesebb!

A Nador kanok több mint öt évvel ezelőtti bevezetésével, a Topigs Norsvin lehetővé tette, a kanszag mértékének további csökkentését is. A Nador kanok olyan szelektált befejező kanok, amelyek esetében a kanszag örökölhetősége rendkívül alacsony. Ennek eredményeképpen az ivadékoknál 40%-kal kisebb az esély a kanszag kialakulására, mint a nem Nador kanok ivadékainál. A Nador kanok szelektálásához a fenotípusos és genomikai adatokat az Emberi Orr Pontszámmal (HNS) kombinálják. Az adatok kombinációját beillesztik az adatbázisba, ami lehetővé teszi olyan állatok szelektálását, amelyek esetében kicsi a kanszag kialakulásának esélye.

További csökkenés a jövőben

A genetikai szelekció valóban jó eszköznek bizonyult a kanszag csökkentésére. Ennek ellenére eddig nem volt lehetséges kizárólag genetikai úton megszűntetni a kanszagot. A Topigs Norsvin azonban továbbra is a kanszag csökkentésére fog tenyészteni, és az eljövendő években nagy lépéseket fognak tenni a kanszag további csökkentése terén.

A bejegyzés megosztása: