Dán kutatás: A TN70-es koca a jobb anya

A Topigs Norsvin TN70-esnek jobb anyai tulajdonságai vannak, mint a DanAvl F1-es kocának. Almonként ugyanannyi választott malacot produkálnak kevesebb erőforrás felhasználásával. Ez a megállapítás a dániai Aarhus Egyetem független tanulmányában található. A kutatás bizonyította a Topigs Norsvin TN70-es kocájának erősségeit, ahogy az a világ számos telepén látható.
A TN70-es kocától született malacok súlya átlagosan 264 grammal volt nagyobb, mely erősebbekké és a kihűlésre kevésbé érzékennyé tette őket. Továbbá a TN70-es kocák elegendő számú cseccsel rendelkeznek a saját almuk táplálásához és így a malacoknak nagyobb esélye van a túlélésre és a megfelelő fejlődésre. Mindez magasabb választási súlyokat eredményez. A súlykülönbözet 1,2 kg vagy +8% volt, ennek a hízlalási időszak eredményére is pozitív hatása van. A választási életkor legalább 7 hét volt, mivel ezt a kutatást organikus, szabadtartásos körülmények között végezték el.
Kiváló anyai tulajdonságainak köszönhetően a TN70-es koca képes gondoskodni az általa fialt malacokról. Ennek következtében kevesebb fiaztatói erőforrásra és drága felszerelésre van szükség, ami költségcsökkenést, nagyobb munkaerő-hatékonyságot és jobb állatjólétet eredményez.
A Topigs Norsvin volt az első sertéstenyésztő vállalat, aki beillesztette a malacok túlélési arányára irányuló szelekciót a tenyésztési programjába. Célunk egy olyan koca kitenyésztése, amely saját maga képes sok, kiváló minőségű malacot felnevelni.

A bejegyzés megosztása: