TN70: nagy változást hozott a finn sertéselőállításban

TN70: nagy változást hozott a finn sertéselőállításban

Ulla Ketola büszkén mutatja az Optipossu Development Group 2015-ös adatait a HKScan Turkuban található központi irodájában. 2015-ben a kicsi és a nagy telepek is egyaránt egy egyértelmű ugrást mutattak az egy kocára jutó választott malacok tekintetében. „Egy év alatt átlagosan 1 malaccal nőtt ez a szám kocánként. Korábban soha nem láttunk ilyen mértékű javulást az eredményeinkben. Elsőre el sem akartuk hinni.” mondta Ketola.

Plusz egy malac

Ulla Ketola 74 telep eredményeit tartja szemmel, mely összességében csaknem 25.000 kocát jelent. Ez a HKScan termelési rendszerben lévő kocaállomány 85%-a. A kocák körülbelül 75%-a az új TN70-es keresztezés. A kocánként választott malacok előállítása 27,5-ről 28,5-re nőtt, és a nagyobb telepek közül 23 körülbelül 20.000 kocával a 29,4-es átlagot is elérte. Arra számítunk, hogy a telepi termelés növekedése folytatódni fog, ahogy egyre több és több kocát cserélnek le TN70-esre, és a kocák a negyedik vagy azt követő ciklusukban fognak majd termelni.

Általánosságban elmondható, hogy Finnországban kétféle telep létezik: a kis telepek 100-150 kocával termelnek, míg a nagyobb specializálódott telepek 800 koca felettiek. „Mindkét típusú telepen egyértelmű előrehaladást látunk a termelésben” mondta Ketola. Sőt a kisebb telepeken kocánként 2 választott malacos javulást látunk. Ez annak a következménye, hogy a TN70-es bevezetéséve egyidőben a hagyományos saját tenyésztésről átálltak a hibrid kocasüldők vásárlására.

Ez a növekedés a termelésben egy új szintre emeli a finn sertéstenyésztést. Az elmúlt években az ágazat gyorsan fejlődött a jobb technológiákba és szaktanácsadási szolgáltatásokba történt befektetéseknek köszönhetően. A kocánként választott malacok száma a 2008-as 24,6-os darabszámról 2011-re 26,7-re nőtt, míg 2015-re elérte az átlag 28,5-ös értéket.

A menedzsmentnek bele kell tanulnia a TN70-es tartásába

A TN70-essel elért szuper növekedés nem jön magától, a TN70-es egy más típusú genetika. Ulla Ketola úgy látja, hogy a termelés számos pontján más megközelítésre van szüksége az állatoknak. “Ez már a kocasüldők nevelésével kezdődik. Néha a termelők hajlamosak túl korán tenyésztésbe venni a kocasüldőket. Ez a miatt van, hogy a megfelelő takarmányozás hiányában a kocasüldők túl gyorsan nőnek. A kocasüldők hamarabb érik el azt a testsúlyt, ahol normál esetben az első termékenyítésük történik. Ezt és más problémákat elkerülendő a gazdáknak a fiatal kocasüldőket a Topigs Norsvin által kiadott ajánlásoknak megfelelően kell takarmányozniuk.’’

A szaktanácsadó Ketola azt is észrevette, hogy a kocák korábban mutatják az első ivarzást. Ez azt jelenti, hogy a gazdáknak hozzá kell igazítaniuk a többi munkafolyamatot az ivarzókerestetéshez, és azokat a munkamódszereket általában is változtatni kell.

Alacsonyabb malacelhullás

Az egyik meglepetés, amivel Ketola csapata szembesült, hogy a halvaszületett malacok száma nem nő. Valami, amit elvárnál a nagyobb almoktól. “Sőt még csökkent is a holtellések száma. A koca igazán könnyen megfial.”

Az extra megszületett malac a telepeken együtt jár azzal, hogy a battériák kezdenek zsúfolttá válni, ami veszélyt jelent a megtermelt sertés minőségére. Jelenleg a gazdasági helyzet igen nehéz, és a gazdák nehezen tudnak új épületekbe befektetni. Ketola azt látja, hogy a gazdák vagy kapacitásbővítésen gondolkoznak, vagy elkezdik a kocalétszám csökkentését. “Ugyan annyi malacot tudnak előállítani kevesebb kocával. Az egy kocára jutó termelési költség csökken, ha a kocák több malacot állítanak elő. Ez pozitívan hat az önköltségre.’’

A kocák magasabb termelési szintje azt is jelenti, hogy a kocák takarmányozására különösen oda kell figyelni. A takarmányozás színvonalát emelni kell és különösen oda kell figyelni a takarmány beltartalmára. Mindezen tényezők miatt változás szükséges a telepi menedzsmentben is, melyre a HKScan szaktanácsadó csapata nagy figyelmet fordít.

A malacok még a nagyobb almokban is magas születési súllyal, életerősen és kiegyenlítetten jönnek világra. Ez egy tökéletes indítása egy sikeres hizlaló fázisnak. HKScan továbbra is gyűjti a hízlalási szakaszból származó információkat de még nem rendelkeznek elegendő adattal ahhoz, hogy ezeket közzé is tegyék. Általánosságban azonban az már most világos, hogy a TN70-es utódai magasabb testtömeggyarapodással rendelkeznek.

Ulla Ketola úgy összegezte, hogy a TN70-es bevezetése nagy változást hozott a finn sertéstenyésztésben. A kocánkénti termelés jelentős mértékben növekedett. Ez lecsökkenti az önköltségünket, ami így jobban összhangba kerül Európa többi részével. Az új koca azt is jelenti, hogy szükség van a takarmányozás és más menedzsment kérdések áttekintésére. A TN70-es eltér a korábban használt genetikától, és a nagyobb termelés új kihívások elé állít bennünket. Ketola számára világos, hogy “Gazdáink örülnek a TN70-es bevezetésének. Nagy segítségnek tűnik a versenyben maradásunkhoz.’’

A TN70-es bevezetésének hatásai (1-3 ciklusok adatai alapján):

  • Kocánként évente választott malacszám: + 1.0 malac
  • Fialási százalék: + 2/+7%
  • Nem termelő (veszteség) napok száma: – 1/-2 nap
  • Almonkénti élveszületett darabszám: + 1,5 malac
  • Almonként választott darabszám: + 0,8 malac
  • Elhullás a választásig: + 2,7%
  • Kocaforgó: + 0,02
  • Koca életteljesítménye: + 9,5 malac

Több hírek