Német végtermékteszt: Top Pi a legjobb az AutoFOM szerint

Német végtermékteszt: Top Pi a legjobb az AutoFOM szerint

A Topigs Norsvin Top Pi terminál kanok utódai kapták a legmagasabb pontszámot az AutoFOM (hízók vágóhídon történő, ultrahangos, automata minősítésére és osztályozására alkalmas berendezés) vizsgálaton. Ez a végeredménye a németországi Landwirtschaftskammer NRW hízó végtermék tesztnek. A Top Pi végtermék a Westfleisch minősítési kategóriái szerint 1,20 €-val, míg a Tönnies minősítési kategóriái szerint 1,10 €-val ért el jobb árat, mint a teszt átlaga. Minden a teszten felhasznált kocavonal esetében a Top Pi végterméknek lett a legjobb AutoFOM eredménye a teszten résztvevő egyéb vonalakhoz viszonyítva.

Egyfelől a legjobb AutoFOM eredmény és legjobb kitermelési arány, másfelől pedig a magas napi testtömeg-gyarapodás és a hízók hatékony takarmányfelhasználása eredményezte, hogy a Top Pi utódok érték el a takarmány feletti legmagasabb árrést. „Keményen dolgozunk a Top Pi fejlesztésén azért, hogy a legjobb árrést biztosítsuk a termelőinknek” mondja Eduard Eissing, a Topigs Norsvin németországi ügyvezetője. Nagyon örülünk, hogy a végtermékteszt megerősítette, hogy a tenyésztési erőfeszítéseink többlet profitot biztosít a partnereink számára.

A Topigs Norsvin továbbra is befektet a Top Pi tenyésztési programjába, a genomszelekció és az új technológiák által. Ezt jól példázza a 2016-ban Németországban létesített korszerű nukleusz telep. Ez a telep teljes genomszelekció mellett fog működni, rögzítésre kerül az egyedi takarmányfelvétel, átfogó vitalitási és testtömeg-gyarapodási méréseket végeznek, valamint bevezetésre kerül az új, a hústartalom meghatározását szolgáló fenotipizálási technológia a CT vizsgálat segítségével.

A hízó végtermékteszten a Németországban meghatározó 4 Pietrain vonalat hasonlítottak össze. Ezen vonalaktól származó spermával 6 telepen 4 különböző kocavonal egyedeit termékenyítették. A termékenyítéseket 2014 májusában végezték, a végtermék hízókat pedig a Haus Düsse tesztállomáson hizlalták és a Westfleisch vágóhidján vágatták le.

Még több hír