CCPS beruházások

CCPS beruházások

Topigs Norsvin kiterjeszti a CCPS programját. A CCPS-t úgy is ismerik, mint Kombinált Keresztezett és Fajtatiszta Szelekció. A hagyományos tenyésztési programok a szelekció során a tisztavérű vonalak teljesítményét használják a tisztavérű állatok tenyészérték becsléséhez. Ugyanakkor az is jól ismert, hogy a tisztavérű vonalak teljesítménye nem minden esetben hozható teljes mértékben összefüggésbe a keresztezett állatokéval.

A fajtatiszta tenyésztési környezet egyes tulajdonságai nem egyeznek meg egy az egyben a partnerek termelési környezetével. A Topigs Norsvin genetikusai kiszámították a tisztavérű és keresztezett állatok közötti korrelációt egy olyan fontos tulajdonság esetében, mint a takarmányfelvétel. Ez az összefüggés 71%-os.

Annak érdekében, hogy minél nagyobb mértékben kiszolgáljuk a partnereinket, a Topigs Norsvin bevette a tenyészérték-becslésébe az árutermelő telepekről származó adatokat is. Mi ezt már a ’90-es években elkezdtük. Jelenleg a program több mint 50.000 ismert származású keresztezett hízó adatait tartalmazza. A genomszelekció bevezetése a tenyésztési programba a keresztezett állatok adatainak felhasználást még hatékonyabbá teszi.

A CCPS program nemrég kiterjesztésre került. A hollandiai Kerssies & Spreeuwenberg és a kanadai Blumengart Colony CCPS állományai TN70 x Tempo keresztezéssel termelnek. Mostanában került beállításra egy egyedi takarmányfelvétel rögzítésére alkalmas istálló Mijnheerben. Ez a Hollandiában található telep TN70 x Top Pi állatokat állít elő.

Ezekkel az új helyszínekkel fejleszteni tudjuk a CCPS programunkat és partnereinknek a lehető legjobb minőségű sertéseket tudjuk kínálni. Amennyiben többet szeretne megtudni a CCPS programunkról, kérjük érdeklődjön budapesti irodánkban.